Construction management

Total Construction management in industrie and real estate

Centraal securityfilter Vertrek 2 en 3

Door Stephan Nagtegaal op 17 Dec, 2015.

In opdracht van Visser en Smit Bouw hebben wij de verbouwing mogen begeleiden van het Centrale securityfilter van vertrek 2 en 3


Waarom deze verbouwing van € 400 miljoen;

Een goeie vraag. Schiphol krijgt steeds meer passagiers en vluchten. Ook worden de vliegtuigen steeds groter. De infrastructuur, zoals wachtruimtes bij de gates, groeien echter niet mee. Hierdoor wordt het vooral bij longhaul vluchten erg krap in de zogenaamde ‘aquaria’, de gate ruimtes na security. Zeker met de komst van de Airbus A380 en de grotere Boeings. Ook was het aantal securityscanners per gate vaak beperkt tot twee. Hierdoor duurde het lang voordat alle passagiers door de controle waren. Na de invoer van de centrale security zullen de gates één voor één aangepast worden aan een nieuwe passagiersflow.

Daarnaast was het decentrale concept erg inefficient voor Schiphol. Er waren veel scanners nodig en dat is kostbaar. Ook waren er veel beveiligers nodig die per vlucht van gate naar gate moesten lopen en de ruimte eerst gereed moesten maken. Dit kostte te veel tijd en faciliteiten. Voor het non-Schengen gebied gaat Schiphol over van 130 naar 53 scanners.

Schiphol is vooral een hub waar veel passagiers overstappen. De luchthaven is er daarom bij gebaat de transferprocedure zo aangenaam mogelijk te maken. In de oude situatie was er geen onderscheid tussen transferpassagiers uit ‘schone’ en ‘vuile’ landen; iedere transit passagiers moest weer door security. Vooral voor reizigers uit de VS en het VK was dit een doorn in het oog. Met de nieuwe opzet, die in totaal €400 miljoen heeft gekost, hoeven passagiers uit ‘schone’ landen (die met een screeningsniveau volgens EU wetgeving) niet langer opnieuw door security op Schiphol. De screening op luchthaven van vertrek in een EU of Schengen-lid of de VS, wordt als voldoende beschouwd.

Met het nieuwe concept zijn er voortaan 5 securityfilters: twee voor vertrekkende passagiers naar Non-Schengen-landen, één voor passagiers naar Schengen-landen en ten slotte nog twee voor transfer passagiers.

 

 

BESPAAR OP UW KOSTEN!

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.